неделя, 31 януари 2010 г.

ГМО?

Случвало ли ви се е да си хапвате салатка, а доматите да ви миришат на риба? А да сте забравяли зеленчуци в багажника на колата - гаранция, че месец по-късно са непокътнати!
Генно модифицирани организми се създават с цел по-голяма издръжливост на селскостопанските култури, т.е. добивът спира да зависи от външни фактори (като ниски температури, например). Това става с комбиниране ин-витро на ДНК-молекули от различни източници в една молекула, за да се създаде нов ген, който след това се прехвърля в организъм и му придава нови свойства.
Привържениците на ГМО разпространяват редица митове:
1.Добивите при ГМ културите са по-високи.
2.ГМО водят до употребата на по-малко пестициди.
3.ГМО могат да решат проблема с глада.
Изследвания на учените в университета в Канзас доказват, че добивите от ГМО не са по-високи от нормалното, а относно въпроса с пестицидите - на вредителите са им нужни 2-3 години, за да се приспособят към тях и става необходимо да се използват все по-силни и по-силни препарати. За повече информация, виж тук.
В момента в Парламента се гласува приетият на първо четене закон за ГМО, който би позволил отглеждането им на територията на България. Засега такива организми се отглеждат в най-голяма степен в следните страни: САЩ(соя, царевица, памук, рапица), Аржентина(соя, царевица, памук), Канада(рапица, царевица, соя), Бразилия(соя), Мексико, Испания, Парагвай, Австралия, Филипините - в по-малка степен.
Произвеждането на ГМО предизвиква някои противоречия.
От една страна, тези организми застрашават биологичното разнообразие - естественото опрашване от вятър или насекоми предполага смесване на видовете. Дори някой да реши, че няма да засажда генно модифицирани домати, достатъчно е един негов съсед да използва ГМ семена, за да се разпространят те из целия район.
Овен това технологията на ГМ семената се защитават от закона като интелектуална собственост. Тъй като фермерите ще трябва всяка следваща година да закупуват посевен материал от притежателите на правата върху генетично модифицирани семена, се създава монопол на мултинационалните компании, производителки на ГМ семена. Този факт се отразява най-силно върху малките ферми, чиито фермери имат голям принос за световното разнообразие на растения, адаптирайки различни растителни видове към разнообразните местни условия.
Но най-горещата точка на дебатите е относно влиянието на ГМО върху здравето на човека. Привържениците на ГМ храните изтъкват, че няма доказателства за вредното им влияние върху хората. Това е, защото все още не е наблюдавано действето на тези продукти върху човек за по-дълъг период от време. Въпреки това, опити върху гризачи, третирани с ГМО, показват, че репродуктивната способност на животните значително намалява, а пък нараства процентът на малформации при популацията. Също така се смята, че ГМО увеличават риска от хронични заболявания.
"За" или "против" ГМО? Спъваме ли прогреса, ограничавайки генното инжинерство, или пък се месим там ,където не ние работата, когато го развиваме? Не се ли бъркаме така в делата на природата/Бог? Според мен дебати тепърва предстоят...

Няма коментари:

Публикуване на коментар