понеделник, 1 февруари 2010 г.

Нормално ли е?!

На 29.01.2010 по западния склон на връх Тодорка към хижа Бъндерица пада лавина и помита 29-годишния Иван Попов от Банско, опитен ски учител с дългогодишна практика. Загиналият се спускал със сноуборд в улей на Тодорка и бил повлечен от снежната маса около 300 метра надолу. На същата дата миналата година отново в Банско е открито тялото на затрупано два дена по-рано момче от София.
Ужасната трагедия ни напомня, че с природата шега не бива и, че трябва да сме много по-внимателни в планината.
Искрено съчувствам на семейството на пострадалия и съм възмутена от начина, по който медиите, по-конкретно вестник 24 часа, отразяват нещастието. В изданието се появяват две снимки на загиналия, едната от които е на първа страница! На втората пък, на момчето е свалена маската, така че лицето му да се вижда добре, а служител на Планинска спаситилна служба позира с трупа!!! Този път журналистът е прекалил. Вярно, че работата му е да отразява събитията, но тук вече става въпрос за прекалено навлизане в личното пространство и неуважение към човешката трагедия. Не ми се мисли какво им е на близките на Иван Попов, гледайки снимката му във вестника...
За съжаление това далеч не е единствен случай: често сме скандализирани от поведението на репортерите - винаги са първи на местопроизшествието, понякога дори преди полиция, бърза помощ и т.н. Там са и "отразяват" събитието, а рядко, почти никога, не се сещат да окажат помощ, например. Да се бъркаш в нещастието на хората си има граници. Понякога на човек му втръсва от сензации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар