сряда, 10 февруари 2010 г.

Този път Баневи прекалиха

Всяка година през месец февруари в продажба се пускат местата на къмпинг "Градина". През последните няколко лета обаче сме свидетели на безобразията на концесионера Николай Банев и неговата съпруга. Ако до скоро за да си сложиш караваната или палатката на първа линия трябваше да платиш 2000 лева на сезон, то през 2009г. цените се вдигнаха на 3600 лева, а новите цени за лято 2010 са 5000 лева!!!
Наглостта няма край. За този къмпинг не е вложен и 1 лев инвестиция, тоалетните са под всякаква критика, топлата вода свършва за няколко часа, а и докато я има нялягането е толкова слабо, че ти е необходим около половин час, за да се изкъпеш. Въпреки това цените продължават и продължават да се вдигат.
Логичен е въпросът защо хората все пак ходят там и послушно си плащат колкото им поискат.
"Градина" наистина е вълшебно място. Който не е ходил, няма как да разбере. Да прекарваш цели дни и нощи край морето - да плажуваш, да си готвиш, да ядеш и да спиш там - просто приказка! Човек изобщо не обръща внимание на пясъка в леглото, нито на насекомите в чинията. Вечер се правят огромни трапези, които събират няколко компании, палят се огньове, пеят се песни. Децата си играят заедно и някак си всички къмпингари говорят на един език, разбират се.
За да гарантират, че децата им ще продължават да тичат на воля, да плуват и да карат сърф, хората и тази година ще си платят исканата сума до стотинка. Макар и в момента да се говори за бойкот, за протести и т.н.
Истината е, че готвеният протест едва ли ще даде резултат. Първо, защото по закон хората нямат право да къмпингуват на морския бряг (би трябвало да е на поне 200м. от водата). Второ, защото концесионерът няма право да събира пари за морската ивица (тъй като на нея се гледа като на граница на Република България). Тоест, това, което прави Банев е незаконно, но и къмпингуващите също не са в правото си.
Спорове е имало не веднъж. Няколко пъти различни заинтересовани групи (най-често "мутри") влизат в пререкания с Николай Банев за апетитната хапка "Градина".
Има теория, според която цените се вдигат, за да станат непосилни за хората и, след като няма посетители, плажът да се превърне в място за хотелски комплекс (което също противоречи на закона). Лично на мен не ми се вярва, най-вече, защото все ще има такива, които ще си дадат петте хиляди и ще напълнят джобовете на Баневи. Току виж младото семейство има нужда от нов апартамент, кола или екскурзия...

Няма коментари:

Публикуване на коментар